Bewoners eisen veiligheidsplan Wielewaal

In nog geen twee maanden tijd is er al vijf keer brand geweest in leegstaande panden in de Wielewaal in Rotterdam-Zuid. Voor de resterende bewoners van de toch al onrustige wijk is de maat nu vol. Ondertussen loopt ook de rechtszaak van de bewoners tegen woningcorporatie Woonstad en de gemeente Rotterdam.

De bewoners willen dat verhuurder Woonstad per direct stopt met het uitverhuizen van bewoners tot er een plan is om de veiligheid in de wijk terug te brengen. De branden zorgen voor grote onrust onder de nog 240 resterende huishoudens. Niet in de minste plaats omdat er asbest in de woningen zit en mensen heel dicht op de slooppanden wonen. De politie doet inmiddels onderzoek naar de oorzaak van de branden. De afdeling Bouw- en Woningtoezicht onderzoekt of er ook gevaarlijke stoffen zijn vrijgekomen bij de sloop.

Slepend conflict over toekomst Wielewaal
Het wederopbouwwijkje met 545 gelijkvloerse sociale huurwoningen is al jaren het toneel van een slepend conflict over de toekomst van de wijk. De bewoners maakten hun eigen herontwikkelingsplan ‘Van en voor de Wielewaalers’ waarin na de sloop plaats is voor alle huidige huurders in duurzame, levensloopbestendige en betaalbare huurwoningen. De bewoners vonden een bouwer en financiers bereid om te investeren in het bewonersplan.

Woningcorporatie Woonstad en de afdeling Stadsontwikkeling van de gemeente Rotterdam willen dat er na de sloop 70 procent (middel)dure huur en koop wordt teruggebouwd in de Wielewaal. Zij hebben het bewonersplan nooit serieus een kans gegeven. Om die reden sleepten de bewoners hen vorig jaar voor de rechter. De bewoners beroepen zich onder andere op de Woningwet.

Rechtszaak en bemiddeling
Op last van de rechter zijn de partijen nu met elkaar in gesprek. Komen ze niet voor 6 april tot een compromis, dan zal de Rotterdamse wethouder wonen Simons een bemiddelaar aanstellen. Eerder had de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb zichzelf al aangeboden als bemiddelaar. Simons wil ook dat er vóór 23 mei overeenstemming is tussen de partijen. Op 23 mei wordt de uitspraak van de rechter verwacht.

Uitverhuizen en sloop al begonnen
In afwachting van de uitkomst van de rechtszaak, is Woonstad enige tijd geleden al begonnen met het leeghalen en slopen van een deel van de woningen. Sindsdien zijn de bewoners verschillende keren opgeschrikt door brand in leegstaande panden in de wijk.

In twee maanden al vijf keer brand

In reactie op de branden zegt Wil de Ben, voorzitter van de Unie Van en Voor de Wielewaalers: ‘Er wonen nog meer dan 240 huishoudens in de Wielewaal. Er is een school, een woonzorgcentrum voor mensen met een beperking, kinderen spelen op straat. Daar moet de prioriteit nu liggen, bij de bewoners van de wijk, en niet bij het zo snel mogelijk leeghalen en slopen van woningen. Wij willen dat er per direct meer duidelijkheid komt over de oorzaak van de branden en dat er een plan van aanpak komt om de veiligheid in de wijk snel te verbeteren en de branden te stoppen.’

Bron: woonbond.nl
Foto: pixabay.com

Gerelateerd
Tevredener bij goede binding met de buurt
Rotterdamwet kan bij de vuilnis
Huurders minder tevreden met woning