Bewijs voor discriminatie op de woningmarkt

Een onderzoek van de Groene Amsterdammer toont voor het eerst aan dat Nederlanders met een migratie-achtergrond ook op de woningmarkt te maken hebben met discriminatie. ‘Het is een schande dat dit gebeurt en er moet tegen opgetreden worden’, zegt Woonbonddirecteur Ronald Paping.
Aspirant-huurders met een niet-Hollandse naam krijgen significant minder positieve reacties als zij op een woning reageren, dan iemand met een Hollandse naam. Onderzoeksjournalisten van de Groene Amsterdammer deden zich voor als ‘Rachid El Haddaoui’ en als ‘Jaap van de Ven’ en reageerden op 250 woningadvertenties in heel Nederland. Jaap kreeg beduidend vaker een positieve reactie dan Rachid en werd vaker uitgenodigd voor een bezichtiging.

‘Verhuur mijn huis niet aan allochtonen’
De journalisten deden zich ook voor als potentiële verhuurders. Zij belden vijftig verhuurmakelaars en gaven te kennen hun huis te willen verhuren, maar ‘niet aan allochtonen’. Slechts vier makelaars gaven aan dat ze daar niet aan konden meewerken. De andere 46 makelaars die er wel (al dan niet schoorvoetend) in mee gingen, waren daarmee in overtreding van de Algemene wet gelijke behandeling.

Discriminatie is strafbaar

Zodra iemand woonruimte in het openbaar aanbiedt, is discriminatie of uitsluiting op basis van afkomst strafbaar. Die uitspraak deed het College voor de Rechten van de Mens nog in 2016, toen een vrouw van Algerijnse komaf een kamer werd geweigerd omdat ze een hoofddoek droeg.

Discriminatie vaak lastig te bewijzen
Vaak is het voor mensen met een migratieachtergrond moeilijk te bewijzen dat ze anders behandeld worden. Het onderzoek van de Groene toont voor het eerst (in Nederland) aan dat dat wel degelijk ook op de woningmarkt gebeurt. Discriminatie op de arbeidsmarkt is een bekender fenomeen. Consumentenprogramma Radar toonde afgelopen januari opnieuw aan dat uitzendbureaus op grote schaal meewerken aan discriminerende verzoeken van werkgevers.

Minister in gesprek over goed verhuurderschap
Minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren noemt de uitkomsten van het Groene onderzoek bedroevend. In een brief aan de Tweede Kamer kondigt zij aan op korte termijn het gesprek aan te gaan met brancheorganisaties om afspraken te maken over goed verhuurderschap. Zij denkt aan (zelf)regulering door de sector en wil dat de sector afspraken maakt over de inzet van mystery guests, zoals de Groene in haar onderzoek deed.

Motie over discriminatie afgewezen
De Tweede Kamerleden Nijboer, Voortman en Beckerman dienden een motie in die de regering verzoekt om discriminatie bij het vinden van een woning ‘actiever te bestrijden door actief overtredingen op te sporen en overtredingen te sanctioneren’. De motie werd afgewezen.

Zelfregulering is niet genoeg
‘Het is een schande dat dit gebeurt en er moet tegen opgetreden worden’, reageert Woonbonddirecteur Ronald Paping op het Groene onderzoek. ‘Ik geloof niet zo in zelfregulering door particuliere verhuurders. Óf de overheid moet de handhaving gaan oppakken. Óf er moeten stevige afspraken komen tussen verhuurders, makelaars en huurdersbelangenorganisaties zoals de Woonbond en de LSVB. Het lijkt mij inderdaad een goed idee om met mystery guests te gaan werken.’

Bron: woonbond.nl
Foto: pixabay.com