Berlijn bevriest huren voor vijf jaar

De Duitse hoofdstad gaat de huurprijzen voor vijf jaar bevriezen. De afgelopen tien jaar zijn de huurprijzen in de Duitse hoofdstad verdubbeld, en het stadsbestuur trekt daarom nu aan de rem.

De huurprijzen in Berlijn liggen overigens nog een stuk lager dan de vrije sector prijzen in Nederlandse steden. Hoog tijd om in Nederland ook de huurprijzen aan banden te leggen.

Verbeter huurprijsbescherming

In het programma ‘Spraakmakers’ op radio 1 pleit Marcel Trip van de Woonbond voor het doortrekken van de huurprijsbescherming van het woningwaarderingsstelsel. Dit puntenstelsel levert een maximale huurprijs voor een huurwoning. Het puntenaantal van een woning is gebaseerd op zaken als het energielabel en het aantal vierkante meters van de woning. Alleen is het nu zo dat, zo gauw een woning boven de €720,- kan worden aangeboden, er geen maximale huurprijs meer geldt voor de woning. Trip: ‘Is het 722 euro waard, dan mag je ook 1500,- euro vragen. Dat gebeurt nu dus ook. waardoor kleine appartementjes in gewilde steden voor de hoofdprijs worden verhuurd.’ De Woonbond wil dat de bescherming van het puntenstelsel ook boven de €720,- gaat gelden.

WOZ-waarde

Bovendien wil de Woonbond dat de WOZ-waarde die sinds 2015 meetelt in het puntentotaal, weer uit de puntentelling wordt gehaald. Trip: ‘Die puntentelling is bedoeld om huurders te beschermen tegen door schaarste opgedreven huurprijzen, dan moet je die schaarste via de hoogte van de WOZ-waarde niet de maximale huurprijs laten bepalen.’

Bron: woonbond.nl

Gerelateerd: