Beperking jaarlijkse huurverhoging vrije sector goede eerste stap

15 mei 2020

De Woonbond is blij met de eerste stap van het kabinet om iets te ondernemen tegen de onbetaalbare huurprijzen in de vrije sector. Het ministerie van Binnenlandse Zaken maakte vandaag bekend met een wet te komen om de jaarlijkse huurverhoging in de vrije sector te beperken. Nu geldt hier geen maximum voor. In het wetsvoorstel komt dat maximum op 2,5% boven inflatie te liggen.

Woonbonddirecteur Zeno Winkels: ‘Eindelijk wordt er een eerste stap genomen om huurders te beschermen tegen de enorme prijsstijgingen op de vrije huurmarkt. Daar zetten wij ons als Woonbond al lang voor in. Huurders betalen hier vaak al de hoofdprijs, en zien dat jaarlijks fors oplopen.’

Wel wijst hij er op dat nog veel te winnen is om de positie van huurders op de vrije markt te verbeteren. Zo geldt het woningwaarderingsstelsel waarmee er een maximale huurprijs geldt voor een huurwoning, niet voor de vrije huursector. Hierdoor kunnen de aanvangshuurprijzen hier erg hoog zijn, terwijl dat vaak niet in lijn is met de kwaliteit van de woning. Ook hebben huurders in de vrije sector geen toegang tot de huurcommissie, om te hoge servicekosten of achterstallig onderhoud aan te vechten.

Bronvermelding: Woonbond