Bemiddelingskosten niet toegestaan!

De rechter heeft de uitspraak van de Hoge Raad bevestigd: bemiddelingskosten mogen niet,

Het gerechtshof in Amsterdam wees twee weken geleden het hoger beroep af dat verhuurmakelaar Global Housing had aangetekend tegen drie uitspraken van de rechter in 2016. Die bepaalde dat huurders die in beroep waren gegaan tegen in rekening gebrachte bemiddelingskosten, deze terug moeten krijgen. In totaal gaat het om € 1633,50.

Geen ‘twee heren dienen’
Met deze uitspraak bevestigt het gerechtshof het belangrijke arrest van de Hoge Raad uit oktober 2015 waarin is bepaald dat een woning- of kamerbemiddelaar niet ‘twee heren mag dienen’. Als een bemiddelaar zoals Global Housing een appartement of kamer op zijn website of Facebookpagina plaatst, wordt dat als bemiddeling gezien, waarvoor geen geld mag worden gevraagd. Het is daarbij niet van belang of de verhuurder hiervoor ook betaalt.

Verheugd
Het Amsterdams Meldpunt Ongewenst Verhuurgedrag reageert in Het Parool van 21 september verheugd op de uitspraak van het gerechtshof. Ramón Donicie: ‘We zagen voorheen vaak dat bemiddelaars één maand huur plus btw in rekening brachten, terwijl het niet mag. Het is misbruik van de schaarste op een overspannen woningmarkt. Om terugvordering te voorkomen vragen bemiddelaars nu soms lagere bedragen, zoals 350 tot 400 euro, maar ook dat mag niet.’

Meld ‘verkapte’ bemiddelingskosten
Ook uit andere steden komen geluiden dat makelaars nog steeds ‘verborgen bemiddelingskosten’ vragen, vaak onder het mom van administratiekosten. Bijvoorbeeld in Rotterdam en in Arnhem waar Ventus Vastgoed, Domica Arnhem en NederWoon nog steeds verkapte bemiddelingskosten rond 275-300 euro in rekening brengen, zo blijkt uit een artikel in De Gelderlander van 19 september. Heeft u ook ervaringen met onterecht in rekening gebrachte ‘verkapte’ bemiddelingskosten? Meld het dan via redactie@woonbond.nl (link stuurt een e-mail).

Onlinecheck en voorbeeldbrief
Heb jij (verkapte) bemiddelingskosten betaald? Controleer dan of het zin heeft om je geld terug te vragen. Dat kan met de onlinecheck van de Woonbond. Er is ook een voorbeeldbrief te vinden die je kunt gebruiken om de betaalde (verkapte) bemiddelingskosten terug te vorderen. Veel bemiddelingskosten worden nu als administratiekosten (van 200-300 euro) geïnd, maar ook dat mag niet. Alleen contractkosten mogen in rekening worden gebracht, maar dan gaat het hooguit om een paar tientjes.

bron: woonbond.nl