Beheerder stopt met ‘biedingen’ op huurwoningen

Het Eindhovens Dagblad had vorige week aandacht voor een vastgoedbeheerder in Eindhoven die woningzoekenden vroeg een bedrag te ‘bieden’ voor het verkrijgen van een woning.

Dat bedrag kwam bovenop een hoog bedrag (€300,-) aan contract- en administratiekosten. Voor beheerders die namens de verhuurder dergelijke kosten in rekening brengen, geldt dat ze alleen redelijke kosten mogen berekenen. Dat gaat nooit om dergelijke hoge bedragen. Vastgoedbedrijven die een bedrag vragen om via hen de woning te krijgen, doen aan huurbemiddeling. Hier mag meestal helemaal geen bedrag voor in rekening gebracht worden bij de woningzoekende.

Geld vragen voor bemiddeling vaak verboden

Het bieden is een nieuwe vorm van bemiddelingskosten vragen aan woningzoekenden. Dat mag niet, als er eigenlijk voor de verhuurder wordt gewerkt. In dit geval konden woningzoekenden aangeven hoeveel ze over hebben voor het krijgen van de woning. Naar aanleiding van het verhaal in het Eindhovens Dagblad, stuurde de Woonbond een brief naar de vastgoedbeheerder, die vervolgens liet weten te stoppen met het onrechtmatig in rekening brengen van deze kosten.

Onterechte bemiddelingskosten betaald?

Heb je via een huurmakelaar bemiddelingskosten betaald, terwijl de makelaar feitelijk voor de verhuurder werkte? Dan kun je dit bedrag tot vijf jaar na betalen nog terug vorderen. Doe de online check bemiddelingskosten van de Woonbond om te kijken of je een sterke zaak hebt. Heeft een verhuurder of beheerder onterecht hoge contractkosten gevraagd? Met de door de Woonbond opgestelde modelbrief kun je die terugvorderen.

Bron: woonbond.nl

Gerelateerd: