Een door de gemeenteraad aangenomen motie maakt het mogelijk dat in Amsterdam huurders zelf subsidie kunnen aanvragen voor het gasloos maken van hun woning en niet afhankelijk zijn van hun verhuurder.
Sinds september vorig jaar geeft de gemeente Amsterdam subsidie voor het gasloos maken van woningen. Woningeigenaren, verhuurders van sociale huurwoningen en VvE’s kunnen een beroep doen op deze regeling en een maximale subsidie van €5.000, – tot €8.000,- krijgen. Daarmee kunnen zij de aardgasaansluiting laten weghalen en vervangende maatregelen laten nemen om de woning zonder aardgas te kunnen verwarmen, om warm water te hebben of om te kunnen koken. Ze kunnen dan bijvoorbeeld een warmtepomp laten plaatsen of zonnepanelen op het dak laten leggen. Een boiler voor het warme water is altijd nodig.
Initiatief loont
Huurders waren tot voor kort afhankelijk van hun verhuurder of die wel of niet gebruik van de regeling ging maken. Ruud van de Wier, huurder van Ymere, vond dat niet rechtvaardig. Hij heeft zelf zijn woning met toestemming van Ymere gasloos gemaakt. Maar hij heeft zich ook ingespannen om de regeling zo te laten aanpassen dat andere huurders die net als hij zelf het initiatief willen nemen daar de mogelijkheid voor krijgen. Dat is gelukt door een motie van GroenLinks en de PvdA. Die motie is op 20 december door de Amsterdamse gemeenteraad aangenomen. Wanneer het besluit daadwerkelijk in werking treedt is nog niet duidelijk.
Huurders kunnen zelf aan de slag
Resultaat van de motie is dus dat huurders van een sociale huurwoning in Amsterdam zelf een aanvraag kunnen doen om met behulp van de subsidie hun woning aardgasvrij te maken. Daarbij geldt natuurlijk nog wel dat toestemming van de verhuurder nodig is voor dergelijke ingrijpende aanpassingen aan de woning. Maar zolang de aanpassing de ‘verhuurbaarheid en de waarde van de woning’ niet aantast moet de verhuurder die toestemming geven. Dat is in het Burgerlijk Wetboek geregeld. Het besluit is hiermee een overwinning voor huurders die zelf aan de slag willen met het verduurzamen van hun woning.
Bron: woonbond.nl
Foto: pixabay.com