Gemiddeld heeft een Nederlander 65 m2 woonoppervlakte tot zijn beschikking. Er zijn grote verschillen tussen regio’s. In de Randstad wonen mensen kleiner dan in de rest van het land. Amsterdammers wonen het krapst. Zij moeten het doen met gemiddeld 49 m2.
Dit blijkt uit cijfers van het CBS. Alleenstaanden hebben gemiddeld de meeste ruimte: 88 m2. Driekwart van de paren met kinderen woont in een woning met minimaal 100 m2. Maar doordat de woning met meer personen wordt gedeeld, hebben ze gemiddeld genomen het minste ruimte per persoon.
Kwart woont kleiner dan 75 m2
Een kwart van de Nederlandse huishoudens woont in een woning kleiner dan 75 m2. In de hoofdstad geldt dat voor twee derde van de huishoudens. Landelijk gezien woont 17 procent in een woning groter dan 150 m2, maar in Amsterdam is dat slechts 3 procent.
Woningen nauwelijks groter geworden
Tussen 2012 en 2018 zijn de woningen nauwelijks groter geworden. In zeven van de tien grootste steden nam de oppervlakte zelfs af.
Vooral in Eindhoven (-3%), Tilburg (-3%) en Groningen (-4%). In Amsterdam nam de woninggrootte weliswaar met 4% toe, maar de woningen blijven met gemiddeld 76 m2 aan de kleine kant. Het grootst zijn de huizen in Nijmegen en Eindhoven (115 m2), op de voet gevolgd door Almere (114 m2) en Breda (113 m2).
Bron: woonbond.nl
Foto: pixabay.com
Gerelateerd:
- Steeds meer nieuwbouw wordt gasloos
- Huren in Amsterdam wordt snel duurder
- Lichte stijging lokale lasten huurders in grote gemeenten
- Bijna helft corporatiebestuurders verdient nog meer dan de norm
- ‘Probleem’ scheefwonen lost zich grotendeels vanzelf op