Amsterdamse huurders die geen gehoor vinden bij hun huisbaas, kunnen met klachten over hun woning voortaan terecht bij het Meldpunt Woningcheck.
Scheuren in de muren, schimmel, betonrot of slechte ramen en kozijnen. Enkele veelvoorkomende gebreken die leiden tot gezondheidsklachten of gevaarlijke situaties. Als je als huurder je verhuurder niet zover krijgt om de woning op te knappen, kun je dat vanaf nu melden bij de gemeente. Die onderneemt dan actie richting huisbaas.
Onwillige verhuurders
Vooral huurders in de particuliere sector hebben vaak te maken met onwillige verhuurders. Daarom heeft de Tweede Kamer in december een motie aangenomen om gemeenten meer mogelijkheden te geven deze verhuurders aan te pakken. Het Meldpunt Woningcheck kan daarvoor als voorbeeld dienen. SP-wethouder Wonen Laurens Ivens: ‘Elke Amsterdammer moet kunnen wonen in een veilig en gezond huis. Als verhuurders hun verplichtingen daarvoor niet nakomen, ga ik als wethouder graag achter de bewoners staan.’
Huurteams
De Woonbond vindt het meldpunt een goed initiatief. Verder zouden gemeenten de positie van huurders tegenover bijvoorbeeld huisjesmelkers kunnen verbeteren door huurteams op te richten. Die bestaan al in een aantal steden. Huurders kunnen er met klachten terecht, op een anoniemere manier dan bij de Huurcommissie. Dat kan belangrijk zijn, want er zijn nog altijd verhuurders die op klachten reageren met intimiderend of agressief gedrag.
Bron: woonbond.nl
Foto: pixabay.com
Gerelateerd
Huurdersorganisaties in de commerciële sector
Ophef over verkwanselen Utrechts corporatiebezit