Aanpak balkons kost Limburgse corporaties miljoenen

In Limburg zijn bij ruim drieduizend flats van vóór 1975 de laatste jaren de galerijen of balkons afgekeurd. Die zijn of worden verstevigd, vervangen en soms (versneld) gesloopt. Uit een rondgang van Dagblad De Limburger bleek dat corporaties bij elkaar 10 miljoen euro kwijt zijn aan het aanpakken van de balkons. Maar ook in de rest van Nederland moesten voor 1 juli 2017 bij veel flats balkons en galerijen worden gecontroleerd en aangepakt.

Galerijflats
Het gaat om galerijflats uit de periode 1950-1970 met uitwendige balkons of galerijen. De constructie van de vloeren is soms onvoldoende stevig. Door betonrot en corrosie kunnen daarom onveilige situaties ontstaan.

Onderzoeksplicht
Voor 1 juli 2017 moesten deze balkon- en galerijvloeren door de eigenaren van de flats zijn gecontroleerd en waar nodig worden aangepakt. Dit valt onder het reguliere onderhoud en hier kan dus geen huurverhoging tegenover staan. Behalve als er tegelijkertijd ook renovatie plaatsvindt, bijvoorbeeld door de gevelisolatie te verbeteren. Aanleiding voor de maatregelen is het instorten van vijf galerijvloeren bij een oude flat in Leeuwarden in 2011.

(bron: woonbond.nl)