100.000 extra sociale huurwoningen nodig

De woningnood is terug van weggeweest. Een komend kabinet moet de woningnood aanpakken en de sociale huursector vergroten, schrijft Woonbonddirecteur Ronald Paping  in het Financieele Dagblad van 9 augustus 2017.

Voor veel starters is een betaalbare huur- of koopwoning buiten bereik. De komende kabinetsperiode moeten er 100.000 extra sociale huurwoningen worden gebouwd, betoogt (externe link) Paping.

Te weinig woningen gebouwd
Dat de woningnood een come back heeft gemaakt komt vooral doordat er de afgelopen jaren veel te weinig is gebouwd. Voor de economische crisis werden er jaarlijks meer dan 80.000 woningen gebouwd. Net genoeg om de groeiende vraag bij te benen. In de crisisjaren is de nieuwbouw fors gedaald, naar een dieptepunt van minder dan 30.000 woningen in 2013. Nog steeds liggen we ver achter op de aantallen die voor de crisis werden gehaald.

Tekort sociale huurwoningen
Vooral het tekort aan betaalbare sociale huurwoningen is nijpend. Corporaties hebben mede door de verhuurderheffing — een heffing die verhuurders sinds 2013 jaarlijks betalen over de waarde van hun sociale huurwoningen — nauwelijks meer woningen gebouwd. Tragisch dieptepunt was 2015 met slechts 17.000 woningen. Tegelijkertijd zijn er wel veel woningen verkocht of duurder verhuurd in de vrije sector. De sociale sector is in rap tempo kleiner geworden. De vraag naar betaalbare huurwoningen is juist gestegen. Sinds de economische crisis zijn meer huishoudens aangewezen op de sociale huursector. D66 schreef in zijn verkiezingsprogramma dat er 100.000 sociale huurwoningen extra nodig zijn Dat betekent dat deze corporaties, bovenop het al geplande aantal nieuwbouwwoningen, jaarlijks 25.000 woningen extra moet bijbouwen. Geen 34.000 woningen maar circa 60.000 woningen per jaar.

Politiek moet ingrijpen
De corporaties staan voor een grote maatschappelijke taak. De landelijke politiek moet verantwoordelijkheid nemen voor het oplossen van het tekort aan betaalbare huurwoningen. Door de verhuurderheffing af te schaffen komen er miljarden beschikbaar om de woningnood aan te pakken én in te zetten op een betaalbare en duurzame sociale huursector.

(bron: woonbond.nl)